SDP pyörittää vanhaa levyä

Asuntolainojen korkovähennyksen poistaminen oli hallituksen ohjelmassa jo 30 vuotta sitten.

Kansa kärsii_kansi
Kansa kärsii, kun poliitikkojen päätöksenteko kestää esimerkiksi asuntolainojen korkovähennyksen poistamisessa yli 30 vuotta.

Asuntolainojen korkovähennys on herättänyt kuumia tunteita aina, kun siihen on kajottu. Ensimmäisen kerran verotuen poistamisesta kiisteltiin Harri Holkerin sinipunahallituksen aikana vajaat 30 vuotta sitten.

Silloin korkovähennyksen poistamista ajoi kiivaimmin sosialidemokraattinen valtiovarainministeri Erkki Liikanen, mutta eduskuntaryhmän enemmistö vastusti hanketta. Liikanen oli muutenkin napit vastakkain eduskuntaryhmän kanssa, kun hallitus yritti ajaa läpi suurta verouudistusta.

”Minä olen vähän huolissani, että sosialidemokratian politiikan oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kannalta keskeisin arsenaali, verotus, on jäämässä sellaiseksi kuumaksi perunaksi, jota me juostaan karkuun. Tämmöinen lökäpöksyilmapiiri olisi aika lopettaa ja ryhtyä taistelemaan.”

Valtiovarainministeri Erkki Liikanen 8.10.1987

Liikasen mielestä verovähennys on tulonsiirto veronmaksajilta keinottelijoille.

”Pitää muistaa se, että nykyinen korkovähennysjärjestelmä johtaa siihen, että nämä jupit, jotka tuolla pörssissä pelaavat, nehän tekevät sen yhteiskunnan varoilla, koska ne on usein verovähennyskelpoisilla lainoilla pyörittäneet tuota showta, enkä tiedä, onko meillä tarkoituksenmukaista pitää yllä tällaista keinottelua lainoilla.”

Valtiovarainministeri Erkki Liikanen 22.10.1987

Taloustieteilijät laidasta laitaan ovat sitä mieltä, että verotuet nostavat sekä asuntojen että vuokrien hintoja ja jäykistävät työmarkkinoita. Tämäkin tiedettiin jo 30 vuotta sitten, mutta lökäpöksyilmapiiri poliitikkojen parissa näyttää jatkuvan.

”Koko ekonomistikaarti on sitä mieltä yksimielisesti, että korkovähennyksen leikkaamisessa pitäisi nyt edetä paljon nopeammin, mutta että se pitäisi tehdä asteittain.”

Valtiovarainministeri Erkki Liikanen 19.1.1989

Otteet kirjastani Kansa kärsii, poliitikko porskuttaa. Puolueet ilman aatteita.

Tilaa kirja Docendon verkkokaupasta.