Kreikka Islannin tielle

Kreikan olisi aika opetella tulemaan toimeen omillaan. Ero eurosta olisi askel oikeaan suuntaan ja markkinaehtoiseen velkahinnoitteluun.

Islanti nousi vaikeuksistaan ajamalla kriisipankit alas, devalvoimalla kruunun ja jättämällä ulkomaiset velat maksamatta. Samalla julkiset menot pistettiin kuriin. Kreikalle sopisi sama ratkaisu.

Kreikan velkaohjelma ei ole toiminut, vaan maa on uponnut yhä syvemmälle talouskriisin pyörteisiin. Koko euroalueen kannalta olisi parasta, jos Kreikan annettaisiin ratkaista ongelmansa itse samaan tapaan kuin Islannissa.

Kreikka pitäisi päästää irti eurosta valuuttasäännöstelyn kautta. Kreikan valtio kansallistaisi pankkijärjestelmän ja ajaisi huonot pankit alas. Siivotut pankit voitaisiin yksityistää, kun talous alkaisi osoittaa vakautumisen merkkejä.

Kreikan velat neuvoteltaisiin kokonaan uudestaan ja suurin osa annettaisiin anteeksi. Julkisten menojen sopeuttaminen verouudistuksineen jatkuisi, koska muuten Kreikka ei pääsisi takaisin kansainvälisille lainamarkkinoille.

Islannissa julkisten menojen nousu pysähtyi finanssikriisiin. Pankkien sijasta valtio pelasti kotitaloudet velkakierteeltä. Kreikassa velan päälle on kasattu uutta velkaa ja suhteellinen velkaantuminen sekä valtion menojen kasvu ovat talousromahduksen jatkuessa vain kiihtyneet.

Paluu drakmaan ja Islannin mallin kopiointi voisivat olla paras lääke Kreikan taloudelle, vaikka sitä edeltäisi jonkinmoinen markkinapaniikki. Islanti on saanut julkiset menot hallintaan, valuutan vakaaksi ja talouden kasvamaan.

Islanti selviytyi kriisistä omin voimin ja velkasuhde laskee. Kreikka on tukehtumassa velkoihinsa. Lähde: tradingeconomics.com
Islanti selviytyi kriisistä omin voimin ja valtion menojen suhde kokonaistuotantoon on laskussa. Kreikka on tukehtumassa velkoihinsa, ja valtion menot jatkavat kasvuaan. Lähde: tradingeconomics.com

Suomen valtion menojen suhteellinen kasvu muistuttaa yllättävän paljon Kreikkaa suhteessa Islantiin:

Suomi on Islantiin verrattuna Kreikan tiellä valtion menojen kasvuvauhdissa. Lähde: tradingeconomics.com
Suomi on Islantiin verrattuna Kreikan tiellä valtion menojen kasvuvauhdissa. Lähde: tradingeconomics.com

Ja Kreikan menojen kasvu suhteessa kansantalouden kokonaistuotantoon muistuttaa yllättävän paljon Suomea:

Valtion menot kasvavat Suomessa ja Kreikassa samaa tahtia.
Valtion menot kasvavat Suomessa ja Kreikassa samaa tahtia. Lähde: tradingeconomies.com