Zeeland harjoittelee pörssiyhtiöksi

Markkinointiin ja viestintään keskittynyt yritysrypäs Zeeland hyppää pörssin esikouluun eli Firsth North -listalle vaihtamalla osakkeita Eirikuvan kanssa. First North on OMX Nasdaq -pörssin kauppapaikka uusille ja kasvuhakuisille yrityksille. Se tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita riskihakuisille sijoittajille.

Osakevaihto on listalla vähäistä ja markkina-arvot saattavat heilahdella rajustikin. Eirikuvan osake nousi yli 80 prosenttia yhdistymisuutisen seurauksena. Markkina-arvoksi yhtiölle kirjattiin 1,7 miljoonaa euroa. Zeeland teki toissa vuonna parin miljoonan tappion 6,8 miljoonan euron liikevaihdolla.

Zeelandin pääaivo ja yksi pääomistajista Jari Tuovinen on yrityskauppojen Suomen mestari. Hän on muutamassa vuodessa ostanut Zeelandiin 14 yritystä tiellä kohti pörssiä. Nyt Zeeland pääsee pörssin eteiseen, sillä First North ei vaadi yhtiöiltä niin tiukkoja tiedonanto- ja muita velvoitteita kuin mihin oikeat pörssiyhtiöt joutuvat taipumaan.

Zeeland yritti jo aiemmin ponnistaa pörssin päälistalle konkursiin ajautuneen mainostoimisto Evian kautta, mutta hanke kariutui – ehkä Zeelandin onneksi. Uuden kokonaisuuden liikevaihdoksi arvioidaan 13 miljoonaa euroa.

Zeelandin ongelmana on ollut yritysostojen kautta tullut liiketoiminnan hajanaisuus ja kustannusten nousu. Markkinointi- ja viestintäalalla yritysten arvo on ihmisissä, ja vaihtuvuus yhtiössä on ollut suurta. Sijoittajalle Zeelandin arvottaminen on ainakin alkuvaiheessa melkoinen haaste. Yhtä lailla pörssin esikoulu on hyvä haaste Zeelandin omalle viestinnälle ja kirjanpidolle.