Kelpaako Nokia guruille?

Nokian alkuvuosi oli markkinoille pettymys, mutta ostaisivatko sijoitusgurut yhtiötä salkkuunsa?

Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju ovat koonneet maailman tunnetuimpien sijoittajien strategioita kirjaansa Sijoita kuin guru. Tunnetuin guru eli Warren Buffett ei Nokiaan ole koskenut, koska hän arvostaa liiketoiminnan vakautta ja ennustettavuutta.

Sen sijaan Buffettin oppi-isä Benjamin Graham saattaisi omilla laskukaavoillaan pitää Nokiaa salkkuun sopivana käänneyhtiönä, joka voi onnistuessaan kasvattaa tuntuvasti voittojaan. Suurin riski sisältyy Alcatel-Lucentin sulatteluun.

Burton G. Malkiel ei usko kenenkään voittavan markkinoita pitkällä aikavälillä, joten hän suosii indeksisijoittamista. Jos Malkielin olisi pakko poimia yksittäisiä osakkeita, hän saattaisi ottaa Nokian salkkuunsa eräänlaisena uhkapelikohteena, jonka arvo voi lähivuosina ponnahtaa ylöspäin.

Markkina-arvonsa kymmenkertaiseksi kasvattavia yhtiöitä etsivä Peter Lynch voisi yhtä lailla päätyä Nokiaan. Yhtiön markkina-arvo oli vielä muutama vuosi sitten vain viisi miljardia euroa. Siitä huolimatta se teki 25 miljardin edestä yrityskauppoja. Tällä hetkellä Nokian osakekannan arvo on vajaat 30 miljardia euroa, eikä kaikkea kasvupotentiaalia ei ole hinnoiteltu.

Monet sijoitusguruista korostavat markkinapsykologian merkitystä. Ihmismieli on arvaamaton, ja usein tunne voittaa järjen. Se avaa hyviä osto- ja myyntipaikkoja.

Nokian tulosjulkistus oli jälleen esimerkki viettien voimasta. Nokian kurssi sukelsi päivän aluksi liki seitsemän prosenttia, kunnes lasku tasaantui alle kahteen prosenttiin. Mutta se on pientä verrattuna vuosituhannen vaihteeseen, jolloin Nokia kurssi putosi päivässä 18 prosenttia. Syynä oli yhtiön ilmoitus, että matkapuhelinten myynti jäi 405 miljoonaan kappaleeseen odotetun 410-420 miljoonan sijasta.

”Meillä on viimeisen vuoden aikana ollut rajuja aikoja, jolloin on paniikissa ostettu, nyt paniikissa myydään”, silloinen Deutsche Bankin Nokia-analyytikko Lauri Rosendahl sanoi.

Paniikki on sijoittajan paras kaveri, kun vain osaa olla oikealla laidalla. Hämäläisen ja Oksaharjun koostamista sijoitusviisauksista on apua ennen kuin paniikki iskee.