Inflaatio vaikeuttaa velanhoitoa

Saksassa talousluottamusta Ifo-indeksi on noussut uuteen ennätykseen. Moni talousviisas on julistanut taantuman Saksassa päättyneeksi, mikä on eurotalouden kannalta iloinen asia. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Talouden nousu suhdannetaantumasta kiihdyttää hintojen nousua.

Chart: Ifo Business Climate Germany

Iso-Britanniassa inflaatio (CPI=Consumer Price Index) kiihtyi jo 3,7 prosenttiin:

This is a graph showing Annual inflation rates - 12 month percentage change

Toiset pitävät ilmiötä väliaikaisena, lähinnä raaka-aineiden hinnannoususta johtuvana hyppynä. Velkakirjamarkkinoilla inflaatiopaineet näkyvät joka tapauksessa korkojen nousuna, mikä lisää lainaa hakevien yritysten ja valtioiden velanhoitokuluja. Pahinta myrkkyä tämä on tietysti velkakriisin kourissa jo muutenkin painiville EU:n reunamaille.

Sijoittajat vaativat nyt velkakirjasijoituksista entistä kovempaa tuottoa, ja jotkut ovat siirtäneet jo varojaan enenevässä määrin osakemarkkinoille. Jos talouskasvu on kestävällä pohjalla, osakkeista voi odottaa hyviä tuottoja.