Ruuhkamaksu on uhkamaksu

Ruuhkamaksusta yritetään löytää ratkaisu Helsingin ruuhkiin. Ruuhkamaksulla halutaan kannustaa ihmisiä käyttämään joukkoliikennettä tai omia jalkojaan. Enimmillään kehyskunnissa asuvat maksaisivat tätä kohdistettua autoveroa noin 1500 euroa vuodessa. Se haukkaisi kymmenesosan pienituloisen käteenjäävästä vuosipalkasta. Sen päälle tulevat autoon asennettavan orwellilaisen kaukovarjostimen ja koko muun valvontajärjestelmän kustannukset. Rohkea on se poliitikko, joka esittää kymmenen prosentin veronkiristystä pienituloisille, joiden maksuja eivät firmat kustanna.

Taloudellisesti ruuhkamaksujärjestelmä tuntuu yhtä kannattavalta kuin Guggenheim-museon tuominen Helsinkiin. Miljoonia euroja palaa jo piirustuspöydällä, eikä lopullisia kuluja osata edes arvioida.

Uhkamaksu tuntuu kaikin puolin kohtuuttomalta, eikä vain hintansa puolesta. Ajan itse arkisin Tuusulantietä ruuhka-aikoina ja liikenne kyllä jonoutuu, mutta todellisia ruuhkia syntyy harvoin. Silloin syynä on peräänajo tai holtittoman kaistanvaihdon aiheuttama äkkijarrutus.  Oikeita ruuhkia voi käydä ihmettelemässä vaikka Lontoossa tai Bangkokissa.

Huonolla liikennesuunnittelulla saadaan kyllä jonoja aikaan.  Kehäkolmoselta tehtiin uusi bussikaista Tuusulantielle, mutta kiihdytyskaista jätettiin liian lyhyeksi. Bussit joutuvat edelleen kiilaamaan väkipakolla muun liikenteen sekaan. Sata metriä lisää olisi päästänyt ne suoraan seuraavalle pysäkille ilman paniikkijarrutuksia. Kehäykköseltä pohjoiseen matkatessa liikenne jonoutuu samasta syystä, kun kiihdytyskaista loppuu kesken.

Selvitystyössä Lontoota käytetään hyvänä esimerkkinä ruuhkamaksun vaikutuksista. Ruuhkamaksulla Lontoon keskustan liikennemäärät vähenivät noin 20 prosenttia ja joukkoliikenteen käyttäjämäärät kasvoivat.

Lontoossa viisi vuotta asuneena voin sanoa, että tällä ei ole mitään yhtymäkohtaa pääkaupunkiseudun tilanteeseen. Lontoossa on toimiva joukkoliikenne, erittäin kattava metro- ja lähijunaverkosto sekä tiheä bussiliikenne joka suuntaan kaupunkia. Helsingistä ja ympäristökunnista nämä kaikki puuttuvat.

Oman auton käytölle täytyy olla joku muu vaihtoehto kuin omat jalat ennen kuin uhkamaksulla kannattaa kansaa pelotella.