Ylen venäläistä sananvapautta

Yle hyllytti radiopäällikön, joka ilmoittautui Sauli Niinistön kannattajaksi. Jos uutinen tulisi Venäjältä, en ihmettelisi, mutta Suomessa tätä on melkein vaikea uskoa.

Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminnan päällikkö Atte Jääskeläinen sanoo, ettei Etelä-Karjalan maakuntaradion päällikkö saa kertoa kantaansa julkisesti, koska se saattaa vaikuttaa kuuntelijoiden luottamukseen raportoinnin puolueettomuudesta. Jääskeläisen logiikalla siis oman mielipiteen salaaminen lisää luottamusta ja puolueettomuutta. Odotan mielenkiinnolla kaikkien Pekka Haaviston kannattajien hyllyttämistä – heitä on Ylessä aika paljon.

Mielipiteen salaaminen sillä uhalla, että joutuu hyllytetyksi ei kuulu suomalaiseen sananvapauteen. Sananvapautta edistetään parhaiten avoimuudella.

Yleisön luottamus Yleä kohtaan tuskin kasvaa, jos journalisteja ja heidän esimiehiään vainotaan poliittisten mielipiteiden vuoksi. Yleisön kannalta on rehdimpää, jos toimittajat kertovat avoimesti, ketä kannattavat. Silloin ei tarvitse arvailla piilotettuja tavoitteita. Niinistön kannattajan voisi siinä tapauksessa pistää haastattelemaan Haavistoa ja päinvastoin. Nyt haastatteluista jää ikävä maku, kun näkee, että jompaakumpaa käsitellään silkkihansikkain näennäisesti puolueettomassa haastattelussa.

On harhaista ajattelua kuvitella, että journalismista tulee objektiivista sillä, että sitä tekeviltä kielletään oikeus julkiseen poliittiseen mielipiteeseen. Joku vastaa, että toimittaja voi leimautua turhaan, jos hän on niin sanottu liikkuva äänestäjä. No, tunnen toimittajia, jotka tukivat ensimmäisellä kierroksella Haavistoa Väyrystä vastaan, ja toisella kierroksella äänestävät Niinistöä. Mitä pahaa sen kertomisessa on? Miten se vaarantaa toimittajan tai hänen edustamansa median puolueettomuuden?

Yhtä lailla taloustoimittajien olisi syytä tuoda entistä selkeämmin taloudelliset sidonnaisuutensa julki. Olin kymmenen vuotta sitten taloustoimittajien puheenjohtajana ajamassa toimittajien vapaaehtoista julkista osakerekisteriä, josta kuka tahansa pystyi katsomaan toimittajien osakeomistukset. Avoimuus edisti puolueettomuutta, mutta toimittajat päättivät luopua rekisteristä ja salata omistuksensa. Edelleen toivoisin lisää taloudellista ja poliittista avoimuutta. Salailun kulttuuri on mennyttä aikaa.

Itse äänestän Niinistöä ja omistan seuraavia osakkeita: Fiskars, HK Scan, Konecranes, Lassila & Tikanoja, Nokia,  Teleste ja Outokumpu.