Facebook synnyttää miljonäärejä

Facebookin tuleva pörssilistautuminen synnyttää lukuisia uusia miljonäärejä ja miljardöörejä. Heidän joukossaan on yhtiön ensimmäisen toimiston seinät maalannut taiteilija ja ainakin yksi suomalainen sijoittaja.

Facebook on jättänyt listalleottohakemuksensa Yhdysvaltain pörssivalvojalle SEC:lle. Yhtiö aikoo myydä osakkeitaan noin viiden miljardin dollarin arvosta, kun sen koko markkina-arvon uskotaan nousevan lähelle sataa miljardia dollaria.

Yksi onnekkaista Facebookin osakkeilla rikastuvista on graffititaiteilija  David Choe, joka maalasi Facebookin ensimmäisen toimiston seinät. Hän ei pyytänyt yhtiön perustajalta Mark Zuckerbergilta palkkaa, vaan otti rahan sijasta maksuksi osakkeita. Nyt noiden osakkeiden arvo saattaa ylittää 200 miljoonaa dollaria.

Yksi Facebookin alkuperäisistä sijoittajista on pääomarahastoja hallinnoiva Accel Partners. Yksi yhtiön osakkaista oli Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander. Accelin rahastot omistavat edelleen noin kymmenesosan Facebookista. Potin arvo voi olla jopa kymmenen miljardia dollaria.

Accel on sijoittanut Facebookin useampaan kertaan ja saa osalle sijoituksistaan noin tuhatkertaisen tuoton. Kun rahastojen voitot jaetaan, Accelin oma osuus saattaa nousta miljardiluokkaan, josta mukana olleet partnerit saavat oman osuutensa. Relanderin ja muiden Accelin sijoittajaryhmään kuuluneiden tilille kilahtaa vähintään miljoonia tai parhaassa tapauksessa kymmeniä miljoonia dollareita.

Summat ovat pieniä verrattuna Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin omaisuuteen, jonka arvo nousee kerralla 25-30 miljardiin dollariin. Alle kolmekymppisestä nuoresta herrasta tulee samalla yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Kaliforniassa heitä asuu muutenkin tungokseeni asti, sillä onhan osavaltio tuottanut maailmalle muiden muassa sellaiset yhtiöt kuin Apple ja Google.

Surkuhupaisaa tilanteessa on, että samaan aikaan, kun Apple istuu sadan miljardin dollarin kassan päällä ja Zuckerberg laskee omia tulossa olevia miljardejaan, Kalifornian osavaltio on lähes maksukyvytön kuten Kreikka. Osavaltio tarvitsee vajaat kolme miljardia lisää lainaa maaliskuuhun mennessä tai rahat loppuvat. Ehkä Apple voisi antaa pikavipin?