Nokian kohtalon kuukaudet käsillä

Nokialla on muutama kuukausi aikaa todistaa uuden Lumia-malliston menestys. Muussa tapauksessa yhtiön on heitettävä pyyhe kehään älypuhelinmarkkinoilla.

Nokian Asha: älypuhelimen ja peruspuhelimen raja hämärtyy.

Nokian uudet Lumiat eivät ole vielä ehtineet kauppoihin, mutta niitä on kehuttu kaikissa ennakkoarvioissa. Erityisesti kamera ja navigointi ovat Nokian suurimmat vahvuudet. Siitä syystä toimitusjohtaja Stephen Elop korostaa, että Lumia on enemmän kuin tavallinen Windows-puhelin. Operaattorit ja kuluttajat eivät tätä vielä tiedä. Ehkä tieto leviää, jos Nokian lupaukset edellisiä malleja sitoutuneemmasta operaattorijakelusta ja Microsoftin markkinointituesta pitävät paikkansa.

Nokian himmeinä valopilkkuna loistavat verkkoliiketoiminnan nouseminen plussalle, puoliälypuhelinten eli Asha-malliston hyvä menekki Intiassa ja Etelä-Amerikassa sekä karttapalvelujen myynti uusille asiakkaille kuten Amazonille ja maailman suurimmille autotehtaille.

Jos Lumiat eivät hyvistä teknisistä ominaisuuksistaan huolimatta lennä kauppojen hyllyiltä asiakkaiden taskuun, niin siinä vaiheessa pitänee harkita koko älypuhelinbisneksestä luopumista ja keskittyä kokonaan halvempiin malleihin. Ja missä oikeastaan kulkee älypuhelimen raja, ominaisuuksissa vai hinnassa? Maailman suurimpiin kuuluva markkinatutkimusyhtiö GfK määrittelee parhaat Asha-mallit jo älypuhelimiksi. Nokian kannalta niiden heikoin puoli on halpa hinta ja matala voittomarginaali.

Lumia-myynnin epäonnistuminen lähikuukausina sytyttäisi uudestaan arvailut koko Nokian kohtalosta, vaikka operatiivisesti yhtiö kääntyi lievästi voitolle. Sen sijaan älypuhelimissa, joissa kilpailijat Apple ja Samsung tahkoavat huimia voittoja, Nokia valahti entistä raskaammin tappiolle. Muutaman sadan tuhannen Lumian myynti Yhdysvalloissa on käsittämättömän surkea saavutus kaikkiin markkinointipanostuksiin nähden. Ei ihme, että Nokian markkinoinnissa on pistetty iso luuta heilumaan. Onko kaikki roskat saatu pihalle, se nähdään viimeistään joulumyynnissä.

Lumia-strategian uppoaminen pakottaisi Nokian uuteen ja vaikeaan tilanteeseen. Yksi vaihtoehto olisi yhtiön pilkkominen ja myyminen palasina kilpailijoille. Nyt kun verkkotoiminnot on saatu parempaan kuntoon, NSN saattaisi mennä kaupaksi aiempaa parempaan hintaan. Microsoft voisi ostaa Lumiat ja joku muu peruspuhelimet. Karttapalveluita tuottavasta Navteqista syntyisi ehkä kunnon huutokauppa. Nokian Keilaniemen torniin kannattaisi jättää muutama juristi hallinnoimaan yhtiön muhkeaa patenttisalkkua.

Vai onko Nokian pelastusvene Jolla?