Rakennepaketista paljastui juustohöylä

Hallitus lupasi esitellä suuren rakenneuudistuksen, mutta lopputulos näyttää juustohöylältä.

Hallitus tarjoaa juustohöylää, vaikka rakenteita pitäisi uudistaa kirveellä.
Hallitus tarjoaa juustohöylää, vaikka rakenteita pitäisi uudistaa kirveellä.

Hallituksen rakennepaketissa listataan kymmeniä toimenpiteitä, joilla julkinen talous yritetään palauttaa raiteilleen. Rakennepaketti näyttää joulupukin toivelistalta, sillä kaikkein suurimmista uudistuksista hallitus ei vastaa, vaan siirtää esimerkiksi eläkeasiat kolmikantaan eli työmarkkinajärjestöjen ratkaistaviksi. Leikkauslistan kohteista yli 30 on tarkoitus toteuttaa kunnissa, mutta sosiaali- ja terveysalan rakenteisiin ei puututa.

Todellinen rakenneuudistus lähtisi rohkeista avauksista kuten perustulon toteuttamisesta, veroasteen alentamisesta sekä laajasta yritystukien ja hallintobyrokratian karsimisesta. Valtion työnvälityksen ja rahaa nielevät työllistämistemput voisi lakkauttaa sen sijaan, että työttömiä varten kehitetään verovaroilla uusi ”työllistymissuunnitelman seurantajärjestelmä”. Yksityinen työnvälitys ja vuokratyömarkkinat toimivat Suomessa jo varsin tehokkaasti.  

Kuntapuolella kannattaisi valita kokeilukuntia toteuttamaan ratkaisuja, joiden toimivuudesta on jo saatu näyttöä muualla kuten Lappeenrannassa. Kekseliäisyys ja kokeilunhalu voisivat tuottaa itärajan tuntumaan tai Lappiin vaikka verovapaan vyöhykkeen, jonne houkuteltaisiin ulkomaisia investointeja idän ja arktisen alueen kasvumahdollisuuksia hyödyntämään.

Valtion ja kuntien tehtäviä kannattaisi karsia paljon ehdotettua enemmän ja keskittyä vain palveluihin, jotka takaavat vakaan ja turvallisen toimintaympäristön ihmisille ja yrityksille. Hallituksen leikkauslista on mittava, mutta tylsä ja varovainen. Satojen säästökohteiden listalta on kuuden puolueen kompromissina valikoitu vain ne kaikkein turvallisimmat ja vähiten poliittisia riskejä sisältävät toimenpiteet. Tämä ohjelma ei vielä Suomea pelasta.