Taantuman pelko romauttelee pörssejä

Sijoittajat ovat palanneet lomilta laskemaan tappioita. Osakekurssien lasku on velkaongelmien ja taantuman riskin kasvaessa kiihtynyt. Nyt voidaan jo puhua pörssiromahduksesta.

Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden kurssikehitystä kuvaava OMX25-indeksi on laskenut vuoden alusta 22 prosenttia. Näin suuri pudotus ei ole enää tavanomainen korjausliike, vaan markkinoilla lähestytään kevään 2009 kaltaista paniikkia.

Euroopan ongelmat ovat roihahtamassa uudestaan Espanjassa ja Italiassa. Yhdysvalloissa velkakaton nostamisesta saatiin väliaikainen hätäratkaisu, joka lykkää vaikeita ratkaisuja vain eteenpäin. Poliitikkojen päättämättömyys hermostuttaa sijoittajia, ja edessä on synkkä syksy.

Suomalaisia suuryhtiöitä tilanne ravistelee rajusti. Velkapelot ovat johtamassa koviin säästöohjelmiin, jotka puolestaan leikkaavat kulutusta ja investointeja. Se heijastuu suoraan suomalaisiin vientiyhtiöihin, joiden päämarkkinat ovat Euroopassa. Jos Eurooppa ja Yhdysvallat painuvat taantumaan yhtä aikaa, se tuntuu myös Aasiassa.

Kotimaisten laatuyhtiöiden kurssilaskut ovat karua luettavaa. Tässä muutaman yhtiön osakekurssin muutos vuoden parhaasta noteerauksesta tähän päivään:

Fiskars -33 %
Cargotec -38 %
Kone – 16 %
Konecranes -42 %
Metso -29 %
Nokia -56 %
Outokumpu -54 %
Outotec -35 %
Sanoma -36 %
Tieto -39 %
UPM-Kymmene -37 %
Wärtsilä -37 %
YIT -36 %

Monet niin sanotut arvoyhtiöt alkavat lähestyä hintaa, joka tuntuu pidemmän aikavälin sijoituksena kohtuulliselta. Mutta vielä ei veri virtaa kadulla, joten todelliset ostopaikat tulevat vasta syksyn synkimpinä hetkinä…