Velka kasvun peikkona

Pörssikurssien laskua on selitetty Yhdysvaltain jättivelalla. Nyt spekuloidaan Ranskan luottoluokituksen laskulla. Itse velka ei markkinoita huolestuta, vaan se miten pahasti velanhoito leikkaa talouskasvua.

Jos sijoittajat olisivat huolissaan Ranskan tai Yhdysvaltain kyvystä selvitä veloistaan, sen pitäisi näkyä niiden valtionlainojen korkojen voimakkaana nousuna. Näin kävi Kreikan, Irlannin, Portugalin, Italian ja Espanjan lainoille. Mutta Ranskan ja Yhdysvaltain lainojen arvo on samaan aikaan noussut eli niiden korot ovat laskeneet.

One-Year Chart for US Generic Govt 10 Year Yield (USGG10YR:IND)
Yhdysvaltain kymmenvuotisen valtionlainan korko on ennätysalhaalla velkakattokiistelystä huolimatta.
One-Year Chart for France Govt Oats Btan 10 Yr Oat (GFRN10:IND)
Ranskan kymmenvuotisen valtionlainan korko on laskenut selvästi kevään huippulukemista. Koroissa velkakriisi ei vielä näy.

Sijoittajat eivät pelkää, että Ranska tai Yhdysvallat laiminlöisi velkojaan. Sen sijaan Kreikan kohdalla pelko on ollut aiheellinen jo pitkään, ja siitä syystä Kreikan valtiolta on vaadittu vastaavista lainoista lähemmäs 20 prosentin korkoa. Euroopan keskuspankki on luvannut ostaa lähes rajattomasti suurten ongelmamaiden Italian ja Espanjan velkakirjoja, jotta niiden lainanhoitokulut pysyisivät siedettävällä tasolla.

Velka ei suoraan ole syypää osakekurssien romahtamiseen, vaan se, miten velka ja sen hoitaminen leikkaavat kulutusta ja investointeja. Talous on toipunut hitaasti finanssikriisistä, ja nyt sitä uhkaavat kovat julkisten menojen leikkaukset. Jos kasvua ei saatu aikaan kovalla velkaelvytyksellä, niin menoleikkaukset lisäävät vakavan taantuman ja jopa laman pelkoa.

Lisäpelkona euroalueella on, että Italian ja Espanjan lainat siirtyvät EKP:n kautta Kreikan lainojen jatkeeksi euroalueen vielä hyväkuntoisten maiden maksettaviksi. Kreikan lainoja on käytännössä annettu jo osittain anteeksi velkojen korkoa ja maksuaikaa säätämällä. Lisää samaa lääkettä on tulossa. Se ei tee hyvää pankkien osakekursseille.