Vihreitä virheitä

Ministeri Heidi Hautala pyysi anteeksi virhettään, kun lähti tukemaan harmaata taloutta. Vihreät virheet kasautuvat, mutta media kohtelee puoluetta silti lempeästi.

Heidi Hautala tukee vastustaa harmaata taloutta yhtä aikaa. Loogista vihreätä politiikkaa.
Heidi Hautala tukee ja vastustaa harmaata taloutta yhtä aikaa. Sen on loogista vihreätä politiikkaa.

Vihreät saa puolueena medialta poikkeuksellisen ymmärtäväistä kohtelua. Esimerkiksi Kauppalehti pitää pimeästi maksettuja kotitöitä vain ministerin ajattelemattomuutena ja Ylen uutisessa syytä haettiin katkeroituneesta remonttimiehestä.

Hautala puolustautui alun perin sillä, että pimeästi maksetusta summasta ei olisi tarvinnut maksaa työnantajamaksuja. Myöhemmin hän muutti tarinaansa ja myönsi pimeän työn teettämisen. Kansankielellä sanottuna Hautala siis valehteli.

Tästä huolimatta vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää pimeän työn teettämistä inhimillisenä virheenä. Pääministeri Jyrki Kataisen puolesta Hautala saa jatkaa ministerinä, ettei koko hallitus kaadu.

Heidi Hautala on profiloitunut voimakkaasti poliittisena moraalinvartijana arvostellessaan Finnairin ja Ilmarisen asuntokauppoja, valtionyhtiöiden johdon palkitsemista ja veroparatiiseja. Tällä kertaa veroparatiisi löytyi Hautalan omasta taskusta.

Hautala kuuluu hallituksen harmaan talouden torjuntaryhmään, ja on outoa, että ministeri voi nyt jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Suomessa poliitikko, ja varsinkin vihreä poliitikko, voi luottamusta menettämättä puhua yhtä ja tehdä toista.

”Vihreät tekee työtä rehellisen yrittäjyyden puolesta harmaata taloutta vastaan.”

Vihreät, tiedote 13.4.2011

”Kehitysministeri Heidi Hautala korostaa, että erityisen tärkeää harmaaseen talouteen puuttuminen on vaikeassa taloustilanteessa, jossa pelkkä säästäminen ei riitä, vaan tarvitaan myös lisää tuloja.”

Vihreät, tiedote 19.1.2012

”EU:n hankintadirektiivin uudistus ja tiukempi kansainvälinen veroparatiisien sääntely ovat avaimia yritysten verokikkailun lopettamiseen ja verotulojen saamiseen valtioille ja kunnille, kiteyttivät ministeri Heidi Hautala ja kansanedustaja Tuija Brax Vihreiden linjoja tänään.”

Vihreät, tiedote 10.10.2012

Harmaan talouden tukeminen on vain yksi virhe vihreiden pitkässä listassa. Ydinvoimassa vihreät ovat jo vuosia puhuneet yhtä ja tehneet toista. Hallituksessa puolue on tukenut ydinvoiman lisärakentamista, vaikka se on täysin puolueen periaatteiden vastaista.

”Olemme vastustaneet ja vastustamme ydinvoimaa, koska se on kestämätön energiantuotantomuoto.”

Vihreiden kanta ydinvoimaan

Ympäristöasioissa vihreillä on ollut omaa ministeriä eli Ville Niinistöä myöten valtaa päättää Suomen suunnasta. Talvivaaran ongelmista puolue ei ole ottanut mitään vastuuta, vaikka äänestäjille uskoteltiin, että haitoista ei koidu kustannuksia veronmaksajille.

”Vihreiden mielestä Talvivaaran ympäristöongelmat tulee hoitaa niin, että ympäristölle aiheutuvat haitat jäävät niin pieniksi kuin mahdollista, eivätkä kustannukset jää veronmaksajien maksettaviksi.”

Vihreät , poliittiset tekstit 15.11.2012

Valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Heidi Hautala sitoutui vastaansanomatta, omistusyhtiö Solidiumin kautta, laittamaan 53 miljoonaa euroa lisää valtion rahaa Talvivaaran pelastamiseen aiempien miljoonatappioiden lisäksi.

Vihreiden toiminta ansaitsisi medialta edes  joskus kriittistä tarkastelua. Jopa perussuomalaisten politiikka tuntuu vihreitä uskottavammalta, koska sitä ei ole.

Pimeän työn teettäminen repii jo muutenkin natisevaa hallitusyhteistyötä. Himasgate horjuttaa pääministeri Jyrki Kataisen asemaa, eikä yhtään epäluottamusta lietsovaa uutista tarvita lisää, tai hallitus ei näe kesää.