Nousun eväät vähissä

Osakkeet ovat nousseet paljon talouskasvua nopeammin. Puhkaisevatko Italia ja Yhdysvallat pörssikuplan?

Italian hallituskriisi ja Yhdysvaltain keskushallinnon sulkeutuminen budjettikiistan vuoksi pistävät sijoittajat pohtimaan talouskasvun ja pörssinousun kestävyyttä.  Yhdysvalloissa keskuspankki tukee pörssinousua edelleen jatkuvilla velkakirjaostoilla, joiden kautta arvopaperimarkkinoita tekohengitetään 85 miljardin dollarin kuukausivauhtia. Osakekurssit notkahtavat aina, kun Fed varoittaa vähentävänsä ostoja, vaikka setelielvytyksestä luopuminen merkitsisi talouden todellista tervehtymistä.

DAX
Yhdysvalloissa ja Saksassa pörssikurssit ovat kaksinkertaistuneet kevään 2009 pohjakosketuksesta. Kansantalouden tasolla meno on ollut paljon kuoppaisempaa ja uusia töyssyjä on edessä.

Pörssikurssit ovat irtautuneet talouden kasvusta. Amerikkalaisia osakkeita laajasti kuvaava S&P 500 -indeksi ja Saksan DAX ovat nousseet kevään 2009 romahdusta edeltäneeltä tasolta liki 50 prosenttia, mutta talouskasvu on madellut yhden ja kahden prosentin tuntumassa. Sanotaan, että yhtiöiden keskimääräinen arvonnousu ei pitkän päälle voi paljon poiketa talouskasvusta.

Yhdysvalloissa setelielvytys on saanut pörssin ja asuntojen hinnat nousuun, mikä on parantanut kuluttajien luottamusta ja sitä kautta työllisyyttä. Sen sijaan käänteen kestävyydestä ei edes keskuspankki ole vakuuttunut. Budjettikiista lisää epäluottamusta ja sijoittajien halua kotiuttaa voittojaan.

OECD ennustaa talouskasvun piristyvän hiukan ensi vuonna, mutta paluusta "vanhaan normaaliin" kolmen tai neljän prosentin kasvuun voi vain haaveilla.
OECD ennustaa talouskasvun piristyvän hiukan ensi vuonna, mutta paluu entiseen ”normaaliin” eli yli kolmen prosentin kasvuun näyttää vaikealta.

Euroopassa talouden epävarmuutta lisää Italian hallituskriisi. Maan talous on ollut tuuliajolla jo vuosia. Kasvu on heikkoa, mutta työvoimakustannukset jatkavat kasvuaan. Toisin on Espanjassa, jonka teollisuus on saanut painettua kustannuksia alas ja viennin taas vetämään. Suurin uhka Euroopan vakaudelle tulee taas vaihteeksi Italiasta, missä työvoimakustannukset ovat olleet hitaasta kasvusta huolimatta nousussa. Tilanne on samankaltainen Suomessa, missä yksikkötyökustannusten kasvuvauhti (kuva alla) on edelleen EU-maiden kärkipäässä.

Espanjan vienti on lähtenyt yli 10 prosentin kasvuun, kun se on saanut painettua työvoimakustannuksia alas. Italiassa tarvittaisiin samoja lääkkeitä talouden tasapainottamiseen.
Espanjan vienti on lähtenyt yli 10 prosentin kasvuun, kun se on saanut painettua työvoimakustannuksia alas. Italiassa tarvittaisiin samoja lääkkeitä talouden tasapainottamiseen.

Toinen uhka euroalueella tulee edelleen pankkimaailmasta. Raha liikkuu ainoastaan Euroopan keskuspankin ja muiden pankkien välillä, kun yritykset eivät joko saa tai ota uusia lainoja eivätkä investoi.  Eurooppalaisten pankkien taseissa on niin paljon pommeja, että ne eivät pysty auttamaan yrityksiä kasvamaan. Ennen kuin pommit on purettu, kasvussa tuskin päästään tasaiselle tielle.