Monopolia puolustamassa

Harvoin media lähtee yhtenä rintamana puolustamaan ulkomaisen yhtiön monopoliasemaa Suomessa. Nyt sekin on nähty. Juorulistat Suomen pörssirikkaista halutaan säilyttää hinnalla millä hyvänsä.

Median ohjaama julkinen keskustelu maalaa kuvan osakemarkkinoista rikollisten temmellyskenttänä. Hallituksen esitys kilpailun avaamisesta osakkeiden säilytyksessä ja rekisterin ylläpidossa on rinnastettu kädenojennukseksi kelmeille, jotka saisivat uuden lain myötä mahdollisuuden piilottaa omistuksensa pankkien ylläpitämään hallintarekisteriin.

Hallintarekisteröityjä pörssiyhtiöiden osakkeenomistajia ei pääse selaamaan samalla tavalla kuin monopoliyhtiö Euroclearin ylläpitämässä rekisterissä. Tältä osin avoimuus heikkenee, mutta lisääntyvätkö rikollisuus, veronkierto ja harmaa talous, kuten media väittää? Tuskin.

Hallintarekisteröinti on ollut mahdollista jo nykyisen lainsäädännön aikana ulkomaisille sijoittajille ja kaikille suomalaisille, jotka ovat perustaneet sijoitusyhtiön ulkomaille. Arvopaperimarkkinoita valvovat viranomaiset selvittävät nyt ja tulevaisuudessa epäiltyjä pörssirikoksia virka-apupyynnöillä olipa osakerekisterin muoto mikä tahansa.

Ruotsissa ja muualla EU-alueella hallintarekisterit ovat jo käytössä. Suomi on poikkeus yleisestä käytännöstä. Siitä syystä belgialainen Euroclear takoo Suomessa muhkeita miljoonavoittoja. Sen liikevoittoprosentti on liki 50. Vain huumekauppa on yhtä kannattavaa. Ei ihme, että pankit ovat kateellisia.

Monopoli on myös este suomalaisten arvopaperimarkkinoiden kehittymiselle. Listautumiskustannukset ovat meillä huomattavasti korkeammat kuin muualla Euroopassa. Näennäisestä avoimuudesta maksetaan kovaa hintaa, koska jokainen joka haluaa, voi piilottaa omistuksensa nykyisessäkin järjestelmässä.

Pörssirikoksiin osakerekisterin muodolla ei näyttäisi olevan vaikutusta. Suomessa ja Ruotsissa tutkitaan suhteessa markkinoiden kokoon saman verran sisäpiirin rikosepäilyjä vuosittain. Pörssiyhtiön sisäpiiriin vakituisesti kuuluvista henkilöistä ja heidän omistuksistaan on myös pidettävä julkista luetteloa yhtiön verkkosivuilla.

Arvopapereiden säilytyksen avaaminen kilpailulle kuuluu eurooppalaiseen pääomamarkkinoiden yhdentymiseen. Osana tätä kehitystä verotietojen vaihto maiden välillä paranee, mikä tehostaa harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa. Automaattinen tietojen vaihto alkaa vuonna 2017, joten hallintarekisteriin ei pääse verottajaakaan pakoon.