Työnkarttajien joukko kasvaa

Usein kuulee väitteen, että kukaan ei ole työtön tahallaan. Itse asiassa yhä useampi taitaa olla.

Istuin hiljattain uintireissullani uimahallin saunassa, jossa käytiin kiivasta yhteiskuntapoliittista keskustelua. Nuorehko hyvävoimaisen näköinen mieshenkilö kirosi kovaa työtahtiaan ja pientä palkkaansa. Työpaikan pomo oli kuulemma idiootti.

Mies pohti vakavissaan irtisanoutumista. Hän oli lapsiperheen isänä laskenut, että yhteiskunnan tuet ja ansiosidonnainen päiväraha tarjoaisivat lähes saman toimeentulon kuin työssäkäynti. Lasten kanssa voisi viettää enemmän aikaa. Lisäksi kuntosaliin ja uimaan ehtisi aiempaa joustavammin.

Idea irtisanoutumisesta oli tullut kaverilta, joka kuulemma teki töitä vain osan vuodesta ja vietti lopun ajan etelässä. Hän oli sopinut työnantajan kanssa, että tämä irtisanoi työsuhteen kerran vuodessa aina syksyllä ja otti taas keväällä töihin. Väliajan kaveri eli ansiosidonnaisella palmupuiden katveessa.

Oma tuttavani jäi muutama vuosi sitten työttömäksi. Hän oli suorastaan tyytyväinen työttömyytensä, koska pystyi pistämään lähes kaksi vuotta juosseen ansiosidonnaisen aikana mökkinsä kuntoon.

Tänään luin Ylen sivuilta jutun sosialidemokraattien kunnanvaltuutetusta, Mervistä, joka on mieluummin työtön kuin hakee alansa töitä.

Suomi on todellisessa hädässä, jos työttömyys koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin työn tekeminen. Edes sen pohtiminen ei pitäisi olla mahdollista, että voisi vaihtaa työnsä joutenoloon yhteiskunnan kustannuksella, ei edes 400 päivän ajaksi.

Työttömiä tulee joka päivä lisää. Työttömiä maahanmuuttajia tulee joka päivä lisää. Jos tähän päälle tulee vielä paljon Mervin kaltaisia työnkarttajia, niin kuuden euron pitsat ja harmaa talous alkavat olla yksi pienimpiä ongelmiamme.

Lisäys 22.10.: Koska jotkut ovat tarkoituksella halunneet tulkita tekstin kaikkia työttömiä syyllistäväksi, niin todettakoon, että nämä ovat vain esimerkkejä järjestelmästä, joka voi kannustaa yhteiskunnan kannalta vääriin valintoihin. Tutkimusten (1, 2) mukaan antelias työttömyysturvajärjestelmä pidentää joissain tapauksissa työttömyyttä nopean työllistymisen sijaan.