Trichet ei yllättänyt

EKP piti ohjauskorkonsa Helsingin kokouksessa ennallaan. Seuraavaa koronnostoa odotetaan kuukausi tai kaksi. Sinä aikana kasataan Portugalin velkapaketti ja mietitään, miten nousevat korot iskevät Espanjaan.

Espanja on sikäli erikoinen tapaus, että sillä ei pitäisi julkisen velan määrän perusteella olla suurta hätää. Velkaa suhteessa kokonaistuotantoon on selvästi vähemmän kuin esimerkiksi Englannilla ja suurin piirtein saman verran kuin Yhdysvalloilla. Siitä huolimatta Espanjan valtioon ei luoteta. Luottamuspula näkyy valtionlainojen koroissa.

One-Year Chart for Spain 10 Year (GSPG10YR:IND)Espanjan kymmenvuotisen valtionlainan korko on pysytellyt viime vuoden lopulta saakka yli viidessä prosentissa. Toki vielä kaukana Kreikan, Irlannin ja Portugalin luvuista, mutta selvästi korkeammalla kuin esimerkiksi Yhdysvaltain pitkistä lainoistaan maksama hinta.

Amerikkalaiset pystyvät edelleen rahoittamaan velkaantumistaan edullisesti. Samoin tekevät britit. Amerikkalaisten 30-vuotisten bondien korko (kuva alla) on matalampi kuin espanjalaisten kymmenvuotisten.


Vastaavasti britit saavat edelleen lainaa kansainvälisiltä markkinoilta suhteellisen edullisesti, vaikka maan julkinen talous on kriisissä. Velkaa on jo lähes 20 prosenttia enemmän suhteessa kokonaistuotantoon kuin Englannissa. Brittipapereiden korot (kuva alla) ovat samaa tasoa amerikkalaisten kanssa.

Mistä sitten johtuu, että vähemmän velkaantunut maa  joutuu maksamaan kovempaa korkoa kuin muut?

Espanjan tilanne on kolmella tavalla erilainen kuin Englannin ja Yhdysvaltain. Espanjalla ei ole omaa valuuttaa, sen työttömyys on noin kaksinkertainen  ja odotettu talouskasvu muihin verrattuna selvästi hitaampi. Financial Timesin Martin Wolf ja NY Timesin Paul Krugman viittaavat Leuvenin yliopiston Paul de Grauwen  tutkimukseen, jossa hän selvittää Espanjan paradoksia.

Ikävin johtopäätös on se, että EKP:n tiukka korkopolitiikka voi viime kädessä vauhdittaa Espanjan ajautumista Portugalin tielle, koska se ei voi omalla valuutallaan hakea joustoa talouteensa toisin kuin Yhdysvallat tai Englanti. Dollarin ja punnan devalvoituminen auttavat niiden vientiteollisuutta ja vauhdittavat sekä talouskasvua että inflaatiota. Espanjan kädet on rahapolitiikan osalta sidottu EKP:n pakkopaitaan.