Nokian Meego-julkistus tulossa

Nokia esittelee pitkään kehittämänsä Meego-puhelimen lähiviikkoina. Puhelimen kerrotaan antavan viitteitä siitä, mihin Nokian ja Intelin tuotekehitys olisi pystynyt. Osa hienoksi kuvatun Meegon ominaisuuksista yritetään nyt siirtää Windows-puhelimiin.

Handset-image.png
Haastaako Meego Applen ja Android-puhelimet?

Parista eri lähteestä saadut tiedot vahvistavat, että Nokia esittelee Meegon, vaikka se aikoo lopettaa puhelimen valmistuksen heti ensimmäiseen malliin. Mitä järkeä on valmistaa puhelin suoraan museoon? Nokia haluaa näyttää, että yhtiössä on valtavasti osaamista, jota ei ole onnistuttu tuomaan markkinoille ajoissa. Windows-yhteistyön myötä markkinoilletulon uskotaan vauhdittuvan tuntuvasti.

Nokialla on mittava patenttisalkku ja runsaasti keksintöjä, jotka ovat jääneet hyllyille pölyttymään. Applen nöyrtyminen patenttikiistassa Nokian edessä kertoo jotain Nokian vahvasta tuotekehitysosaamisesta.

Meegon ominaisuuksia pystytään osittain siirtämään Windows-alustalle, mutta Nokialla ei ole Meegoon yksinoikeutta, sillä patentit ovat puoliksi Intelin omaisuutta. Intel voi jatkaa Meegon kehittämistä, mutta yhtenä vakavasti otettavana vaihtoehtona pidetään, että Meegosta tulee aidosti avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä, jota kehitetään kaikille mobiilialustoille.

Avoin Meego kilpailee suoraan Applen iOS:n ja Googlen Androidin kanssa ja on kenen tahansa laitevalmistajan vapaasti hyödynnettävissä. Mobiilisovellusten kehittäjäpiireissä aidosti avoin Meegon ympärille rakentuva kehitysympäristö on jo synnyttänyt innostusta. Sovelluskehittäjät sekä palvelujen käyttäjät ovat kyllästyneet tapaan, jolla Apple ja Google hallitsevat ja hallinnoivat omia käyttöjärjestelmiään muun muassa käyttäjätietoja keräämällä.

Toinen vaihtoehto voisi olla Meegon irrottaminen omaksi yhtiökseen pääomasijoittajien rahoituksella, mutta se näyttää vähemmän todennäköiseltä kuin jatkaminen kohti täysin avointa tuotekehitystä.

Meegon ja patenttisalkun ohella Nokiasta on muutakin irrotettavaa kuten paikannuspalveluita kehittävä Navteq, verkkoyhtiö NSN ja koko laitevalmistus yksin tai palasina. Kiinalaiset valmistajat ovat varmasti kiinnostuneita Nokian Aasian tehtaista ja koko logistiikkaketjusta. Yhtenä kappaleena Nokiaa tuskin kukaan ostaa.