Microsoft käy haaskalla

Kun Stephen Elop aloitti Nokian toimitusjohtajana syksyllä 2010, Nokian osake maksoi kahdeksan euroa. Neljässä eurossa Elopin entinen isäntä Microsoft harkitsi Nokian ostamista. Uusi terävöitetty strategia on painanut hinnan alle kahteen euroon.  Kauanko korpikotka saalistaa?

Korppikotka saalistaa Nokiaa.

Stephen Elop taitaa sittenkin olla Microsoftin asialla. Hän on onnistunut kaikessa – Microsoftin kannalta loistavasti. Elop haukkui ensi töikseen Nokian tuotteet ja henkilöstön. Lautta pistettiin roihuamaan. Vanhojen Symbian-puhelinten myynti romahti ennen kuin uudet Lumiat oli ehditty edes esitellä.

Nokian arvo syöksyi myynnin mukana. Vuodessa yhtiö menetti puolet markkina-arvostaan. Sen jälkeen Microsoftin mustapukuisten miesten kerrotaan käyneen Espoon Keilaniemessä tutkimassa Nokian kirjanpidon. He poistuivat Suomesta tyhjin käsin, mutta varmana siitä, että Nokian hinta tulisi edelleen laskemaan.

Nyt puoli vuotta myöhemmin odotus on palkittu ja Nokia on menettänyt puolet viime vuoden lopun arvostaan. Microsoft voi pelata täysin omaa peliään. Se pystyy vaikuttamaan suoraan Nokian arvoon säätelemällä niin tuotekehityksen kuin markkinoinnin vauhtia.

Nokia maksaa enää kolme prosenttia vuosituhannen vaihteen huippuarvostaan, mutta konkurssiin asti Microsoft tuskin haluaa yhtiötä päästää. Elop on vähentänyt jo liki 40 000 työntekijää, ja uudet säästöt painavat tuloksen entistä raskaammin tappioll. Kaikesta kuonasta puhdistettuna Nokia voi pudota todella halvalla Microsoftin syliin.

Vaikka Lumiat eivät lyhyellä aikavälillä paikkaa Symbian-puhelinten pudotusta, niin Nokia on silti Microsoftin viimeinen mahdollisuus päästä kunnolla kiinni mobiilimaailmaan. Syksyllä esiteltävät Windows Phone 8 -puhelimet ja -tabletit luovat varmasti uutta uskoa Nokian selviytymiseen, mutta korppikotka iskee ennen kuin uhrin voimat ehtivät alkaa palautua.

Nokian valtava patenttisalkku, tuotemerkki, tuotekehitysosaaminen, karttapalvelut, valmistuksen ja jakelun hallinta sekä muotoilu ovat Microsoftin kannalta liian houkuttelevia annettavaksi lähes ilmaiseksi muiden käsiin. Nokia Siemens Network on Vertun tavoin ollut pitkään myyntilistalla.

Ensimmäinen askel Microsoftin omistukseen saattaisi olla suunnattu osakeanti, jolla Nokia pystyisi paikkaamaan nopeasti kuivuvaa kassaansa. Näytin Microsoftille mallia ja ostin tänään Nokiaa.