Analyytikot kuutamolla

Finnair lennätti analyytikot kuutamolle julkistaessaan viime perjantaina odotuksia paremman tuloksen. Yhtiön kurssi pomppasi 20 prosenttia, ja uusi hyppäys nähtiin tänään, kun Finnairin markkina-arvo kasvoi taas kymmenellä prosentilla. Markkinoiden tehokkuus ja analyytikoiden toiminta on nyt pakko kyseenalaistaa.

Voiko lentoyhtiön tuloskehityksen ennustaminen olla arpapeliä, kun markkinoilla pitäisi olla jatkuvasti viimeisin hintaa määrittävä tieto? Arvopaperimarkkinalaki yksistään velvoittaa yhtiötä kertomaan viipymättä kaiken osakkeen arvoon olennaisesti vaikuttavan tiedon markkinoille. Finnairin kurssia seuratessa tulee mieleen, että joko yhtiö on jättänyt jotain kertomatta tai analyytikot vetävät suosituksiaan täysin hatusta.

Helmikuun 7. päivä Finnair kertoi matkustajamääränsä kasvaneen tammikuussa 15,6 prosenttia. Seuraavana päivänä yhtiön kurssi laski yli 11 prosenttia, kun analyytikot latelivat yhtiölle myyntisuosituksia. Finnairin alennusta perusteltiin osaltaan Lufthansan saamilla myyntisuosituksilla ja sillä, että Finnairin kurssi oli noussut jo pitkään.

Viikko ennen tilinpäätösjulkistusta Finnairin markkina-arvo oli noin miljardi euroa myyntisuositusten painamana. Viime lokakuussa Finnair oli arvioinut, että sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2017 on 135−155 miljoonaa euroa eli noin kolminkertainen edelliseen vuoteen verrattuna, jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät ennallaan eikä markkinaympäristössä tapahdu merkittäviä muutoksia.

Marraskuun 10. päivä Finnair oli vielä antanut positiivisen tulosvaroituksen ja kertonut, että sen koko vuoden vertailukelpoinen liiketulos ylittää 155 miljoonaa euroa.

Tuli perjantai 16. helmikuuta ja tulosjulkistus. Ilman yhden A350-koneen myyntivoittoa vuoden 2017 liiketulos oli 170 miljoonaa euroa eli kymmenen prosenttia ennakoitua parempi. Finnair ei antanut enää uutta positiivista tulosvaroitusta. Yhtiön johdossa ilmeisesti ajateltiin, että tulosylitys ei ollut osakekurssin kannalta olennainen uusi tieto jo kertaalleen annettujen ennakkotietojen päälle.

Tulosjulkistuksen jälkeen Finnairista maksettiin 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä päivänä. Markkinat pitivät tietoa osakkeen arvon kannalta olennaisena. Tosin viime kuukauden jaksolla Finnairin markkina-arvo on vaihdellut jopa sadoilla miljoonilla euroilla päivittäin. Sen paremmin sijoittajilla kuin analyytikoilla ei tunnu olevan käsitystä yhtiön oikeasta markkina-arvosta.

Finnair_kurssi
Finnairin osakekurssi on tammi-helmikuun aikana heitellyt vimmaisesti. Kahdeksan kauppapäivän sisään on sattunut 11 prosentin lasku ja 20 prosentin nousu. Muutenkin heilahtelu on ollut poikkeuksellisen suurta.

Tiistaina 20. helmikuuta yhtiön markkina-arvo oli jo 50 prosenttia eli 500 miljoonaa euroa korkeampi kuin pari viikkoa sitten. Olisi kiva tietää, kuka osti osaketta myyntisuositusten ja 11 prosentin laskun jälkeen noin viikkoa ennen tulosjulkistusta.

Finnairin toimialalla muutokset eivät ole niin nopeita kuin osakekurssista voisi päätellä. Joko markkinat ovat hyvin tehottomat, analyytikot täysin tietämättömiä tai suosituksilla pelataan peliä, joka ei ole täysin puhdasta. Maanantaina Finnair sai taas ostosuosituksia. Ehkä se pitää lukea myyntisuosituksena.