Nokiasta tuli arvoansa

Nokia on halvempi kuin osiensa summa, mutta pohjakosketus lienee vasta tulossa. Joka kymmenes suomalaiskoti jännittää, miten sijoitukselle käy. Uhkapelin parhaat panokset ovat vasta jaossa.

Nokian ankea osavuosikatsaus yllätti useimmat asiantuntijat synkkyydellään. Halpana pidetystä osakkeesta haihtui lyhyessä ajassa neljäsosa lisää. Nokiaan uskoneille suomalaisille romahdus opettaa pörssipelin psykologiaa. Se, mikä tuntuu halvalta, voi käydä kalliiksi.

Nokian Lumia 900 ei ole enää Amazonin suosituin malli.

Monet analyytikot pitävät Nokiaa edelleen vähintään neljän euron arvoisena, jos yhtiön osat, patentit ja kassavarat lasketaan erikseen. Tästä huolimatta varallisuudella ei ole juuri merkitystä, kun yhtiö tuottaa pelkkää tappiota, eli tuhoaa omistaja-arvoa. Osien arvo mitataan vasta mahdollisessa yritysostossa, jolloin neljä tai viisikin euroa osakkeelta voisi olla mahdollinen.

Nokiasta on tullut arvoansa. Aina, kun osake on näyttänyt edulliselta, yhtiö on kertonut odottamattoman huonoja uutisia ja osakkeen arvo on puolittunut. Suomalaisten näköharhaa pahentaa Nokian historia. Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa oli tuhansia Nokia-miljonäärejä, jotka olivat ostaneet osakkeet 1990-luvun alkupuolella Nokian edellisen kriisin aikana. Nyt toivotaan samankaltaista ihmekäännettä ja arvonnousua. Sitä tuskin on tulossa.

Nokian vaikeudet alkoivat jo paljon ennen toimitusjohtaja Stephen Elopin nousua yhtiön ohjaimiin. Siitä huolimatta Elop on lisännyt tuskaa tekemällä isoja virheitä. Itse epäilin Elopia Microsoftin kätyriksi, kun hän haukkui ensi töikseen Nokian oman käyttöjärjestelmän ja työntekijät ja sitoi sen jälkeen yhtiön kohtalon Microsoftin Windows Phone –käyttöjärjestelmään.

Hetkeksi usko palautui, kun Lumia-mallisto esiteltiin. Lumiat ovat saanut hyviä arvosteluja ja palkintoja, mutta Elop on edelleen palavalla lautalla.  Myynti on jäänyt pahasti tavoitteista, vaikka Nokia ei sitä halua myöntää. Amazonin verkkokaupassa Lumia 900 piti jonkin aikaa kärkipaikkaa, mutta on nyt valahtanut jo neljännelle sijalle suosituimpien mallien listalla.

Vaikka tuotteet kelpaisivat kuluttajille, Nokian myyntistrategia herättää kummastusta. Pääsiäinen oli outo ajankohta tuoda uusia tuotteita Yhdysvaltain markkinoille, kun suurin osa kaupoista oli kiinni. Kaikki tietävät, että syksyllä Nokialta pitäisi tulla entistä parempi mallisto, jossa on uusi Windows Phone 8 käyttöjärjestelmä. Miksi ostaa nyt, jos muutaman kuukauden kuluttua on parempaa luvassa? Lisäksi Nokia ei ole kertonut, saako nykyiseen Lumiaan edes päivityksenä uutta ohjelmistoa.

Oman Symbian-malliston täydellinen romahtaminen kehittyneillä markkinoilla, erityisesti Kiinassa, ja Lumian odotettua heikot myyntiluvut säikäyttivät sijoittajat. En odottanut alkuvuodelta juuri mitään hyvää, mutta Nokian mykkäkoulu loppuvuoden näkymistä murensi uskottavuuden. Luottamus on menetetty, eikä se palaa ennen kuin Lumia-myynnistä kerrotaan todellisia kasvulukuja. Käytännössä Nokian kohtalon ratkaisee syksyllä esiteltävä WP 8 –versio.

Sitä ennen kurssi voi käydä vielä entistä syvemmällä, jos nykyinen trendi jatkuu. Tappiot kasvavat, kun myynti ei vedä. Vastaavasti kulujen karsinta tuottaa aluksi vain lisää kuluja. Tuhansia ihmisiä tullaan irtisanomaan, mutta säästöt näkyvät vasta ensi vuonna.

Hätätilassa Nokia joutuu harkitsemaan koko peruspuhelinmallistonsa myymistä kiinalaisille kilpailijoilleen. Myyntilistalta löytyy myös miljardien eurojen arvoiset patentit, puolikas Nokia Siemens Networkista ja karttapalveluita tuottava Navteq. Pelkästään näiden yhteenlaskettu arvo on helposti enemmän kuin nykyinen osakekurssi.

Mitä tahansa Nokia tekee, se on tehtävä nopeasti. Kilpailijat tuovat jatkuvalla syötöllä entistä parempia puhelimia markkinoille, mutta Nokia juoksee paikallaan. Yksi mahdollisuus on, että Microsoft, Facebook, Samsung tai joku muu ostaa älypuhelimet, peruspuhelimet päätyvät kiinalaisille ja muut osat myydään palasina maailmalle. Pahasti tahriintunut maine voi johtaa siihen, että puhelimen nimi vaihtuu ja Nokian taru päättyy.

Pieni oljenkorsi on, että Lumia nousee hitaan käynnistyksen jälkeen siivilleen ja saavuttaa kuluttajien suosion Kiinassa ja Intiassa. Nopea myynnin kasvu ja paremmat myyntikatteet ehtisivät kääntää tuloksen takaisin voitolliseksi vielä tämän vuoden aikana. Pari kuukautta sitten olisin veikannut tämän vaihtoehdon puolesta, mutta nyt edellinen tie alkaa jo tuntua todennäköisemmältä. Osake pysyy edelleen arpalippuna, mutta voittojen määrä vähenee.